Media appearances

Elpriserna i södra Sverige kan sänkas kraftigt – om vi sparar på elen

Energibesparande åtgärder skulle kunna sänka elpriserna ordentligt i södra Sverige i vinter – till och med halvera dem, enligt rapporten Lowering prices in a hurry som SVT rapporterar om.

Om inga åtgärder vidtas kommer elpriserna i södra Sverige sannolikt att fördubblas den kommande vintern, jämfört med genomsnittet hittills i år. Det konstaterar en ny rapport från energibranschens forskningsföretag Energiforsk, som släpps på måndagen, som SVT tagit del av.

Att spara el är enligt rapportförfattarna den snabbaste tillgängliga åtgärden för att sänka priserna på kort sikt, eftersom efterfrågan blir lägre. Energiforsks beräkningar utgår ifrån ett scenario där de genomsnittliga grossistpriserna för el i södra Sverige stiger till mellan 2 och 4 kronor per kWh (150-300 euro/MWh) i vinter, med betydligt högre tim- och dagstoppriser.

Om det föreslagna EU-målet, att spara 10 procent av den totala användningen till mars 2023, uppnås skulle det kunna halvera elpriser i södra Sverige, enligt Energiforsks beräkningar.

– Vi tror att om hela EU lyckas med det ganska snabbt då tror vi att södra Sverige kan få elpriser som är ungefär 1,50 kr. Tar vi då ett elpris på runt 3 kronor, som är fullt rimligt, i vinter då innebär det att vi skulle halvera priserna, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk.

Läs rapporten Lowering prices in a hurry.